София е четвъртият най-западащ град в света

ПУБЛИКУВАНО НА: 29 август 2013
София е четвъртият най-западащ град в света image

„Икономист интелиджънс юнит“ (EIU) публикува годишната си класация на градовете с най-добро качество на живот, в която попадат 140 града от цял свят.
Методологията за изготвянето на класацията включва 30-те критерия в общо 5 категории - стабилност; здравеопазване; култура и околна среда; образование и инфраструктура. Резултатите във всяка от отделните категории се събират за получаване на сборен индекс от 1 до 100, при който 1 е считан за крайно лош, а 100 за идеален резултат.
Мелбърн остава най-добрият град за живеене в света с резултат от 97.5, като градът получава идеална оценка 100 в категориите здравеопазване, образование и инфраструктура. Второ място в класацията е за Виена, която изостава минимално с резултат от 97.4, докато челната тройка се оформя от Ванкувър, който оглавяваше подреждането до 2011 г.
По-нататък челната десетка се запълва от Торонто, Калгари, Аделаида, Сидни, Хелзинки, Пърт и Оукланд (Нова Зеландия). Прави впечатление, че сред десетте най-добри града за живеене в света четири са в Австралия, а три в Канада. Европа има само два представителя. Едва 13 от изследваните 140 града отчитат промяна в резултатите през последните шест месеца, докато промени за последната година има при 28 града.
Цели 86 града отчитат промяна по отношение на качеството на живот през последните пет години. От тях едва при 30 тя е в положителна посока, докато при 56 качеството на живот се е влошило. За съжаление,
София е сред десетте града, в които качеството на живот се е влошило с най-много през последните пет години. Столицата ни заема 87-о място в общата класация за тази година с резултат от 70.5 от 100, който се е понижил с 4.9% за последните пет години.
В тази незавидна група на градове с най-влошаващ се стандарт на живот София се нарежда непосредствено след Дамаск, Триполи и Кайро, за които, на фона на кръвопролитията, има далеч по-основателни причини да се намират в това положение. Групата на градовете, в които качеството на живот се е влошило с най-много през последните пет години, се допълва от Аман, Панама сити, Тунис, Мускат, Найроби и Рейкявик - единственият друг град от Европа, освен София.
В същото време Богота е градът, в който качеството на живот се е подобрило с най-много през последните пет години. След него в това отношение се нареждат Хараре и Дубай. Най-лошият град за живеене, според тазгодишната класация на EIU, е Дамаск с резултат 38.4 от 100. След него на дъното са още Дака (38.7), Порт Морсби (38.9), Лагос (38.9), Хараре (40.7), Алжир (40.9), Карачи (40.9), Триполи (41.7), Дуала (43.3) и Техеран (45.8).

Източник: profit.bg