Спират колите без застраховка Гражданска отговорност

ПУБЛИКУВАНО НА: 29 декември 2015
Спират колите без застраховка Гражданска отговорност image

Регистрацията на коли без „Гражданска отговорност“ ще се прекратява служебно. Това решиха вчера депутатите от икономическата комисия при гласуването на второ четене на Кодекса за застраховането.

„След уведомление от Гаранционния фонд и даването на срок от 15 дни, ако собственикът не изпълни задължението си, фондът ще уведоми службата по регистрация и ние ще я прекратим служебно“, каза Бойко Рановски, началник на КАТ. Номерата на колите няма да се свалят.

Целта е да се прекратят случаите, при които българи продават колите си с пълномощно на чужденци. След това чуждите граждани продължават да карат автомобилите с български номера и при катастрофа обезщетенията се плащат от нашия Гаранционен фонд. Претенциите за покриване на такива щети са за десетки милиони левове. Най-много такива случаи има в Румъния и Италия.

От застрахователния бранш отдавна настояват за въвеждането на такива текстове. В действащия Закон за движение по пътищата няма мярка, която да включва временно отнемане на регистрацията на МПС. Такава е предложена с промени в закона, които още не са гласувани дори на първо четене в парламента.

Източник : trud.bg