Спират от движение 19 000 коли заради неплатена "Гражданска отговорност"

ПУБЛИКУВАНО НА: 09 март 2016
Спират от движение 19 000 коли заради неплатена

Близо 19 000 автомобила ще бъдат спрени от движение заради неплатена „Гражданска отговорност”. Това съобщиха от Гаранционния фонд за „Труд”. „До момента към 19 000 номера на автомобили са изпратени от фонда към КАТ, за да започне служебната им дерегистрация, във връзка с прилагането на новия Кодекс за застраховането”, поясни Борислав Михайлов, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Гаранционния фонд.

Собствениците на тези автомобили ще имат 14 дни срок, за да платят „Гражданската отговорност”, преди автомобилът им да бъде служебно дерегистриран, допълни Михайлов.

По данни на фонда около 18 % от моторните превозни средства в страната са без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Според Кодекса за застраховането всеки един автомобил, който има регистрация в България е длъжен да направи застраховка „Гражданска отговорност”. По старите правила обаче собственикът на автомобила, за да не плаща „Гражданска отговорност”, трябваше да отиде до КАТ и да пусне заявление да му бъде спрян автомобилът от регистрация. Сега това ще става автоматично от КАТ.

Собственикът на автомобил трябва да получат две уведомление - първото от страна на Гаранционния фонд, след това от Пътна полиция, че няма застраховка и че трябва да си я поднови. Ако той не го направи, следва автоматична дерегистрация.

Трябва да се прави разлика между дерегистрация и сваляне на регистрационните табели. До сваляне на регистрационните табели няма да се стига, уточняват експерти.

Когато човек бъде уведомен, че колата му е дерегистрирана, тя няма право да се движи.

По данни на Националната агенция по приходите през 2015 г. са били събрани едва 2,2% от наложените глоби за шофиране без застраховка „Гражданска отговорност”. Събраната сума е в размер на 21 158 лв. От тази година глобата за шофиране без застраховка „Гражданска отговорност” е намалена от 400 на 250 лева.