Все по-трудно кола ще минава технически преглед без платен данък

ПУБЛИКУВАНО НА: 25 януари 2016
Все по-трудно кола ще минава технически преглед без платен данък image

Въпреки че Столичната община въведе промени преди година, с които да затегне режима, продължават да постъпват такива сигнали.Зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов съобщи, че се подготвя въвеждане на унифицирани бланки на документи от всички общини в страната за платен данък на колата. В момента всяка местна управа издава различен на външен вид документи.

Целта е от пунктовете за технически преглед да не могат да се оправдават, че всяка местна управа има различни бланки и така не могат да установят автентичността на документа. Барбалов е провел разговори с Националното сдружение на общините, което е дало съгласие за такава промяна още от началото на 2015 г. По този начин в София ще отпадне поставянето на холограмен стикер.

От сдружението също така са дали съгласие постепенно системите на местните управи, които в цялата страна се управляват от три фирми - държавната "Информационно обслужване" и две частни, да се свържат към пунктовете за технически прегледи.

Зам.-кметът Барбалов е разговарял и с "Автомобилна администрация" с искане да налагат глоби на пунктовете нарушители.

Постигнали са съгласие и за затваряне на вратичката в Закона за местните данъци и такси, с която се дава възможност за преминаване през преглед, без да е платен данъкът. Надеждите са след изборите на 5 октомври да бъде сформирано правителство и Народно събрание, което да промени закона.


Въведен беше и уникален холографски стикер, който се поставя върху документа за платен данък моторно превозно средства и така да се спрат злоупотребите с бележките за платен данък. И мерките дадоха резултат, защото през тази година Столичната община е събрала 57 млн. лева, което със 7 млн. лева повече до 1 август спрямо същия период на миналата година.

Източник: dnevnik.bg