Закупуване на имот - какво трябва да знаем

ПУБЛИКУВАНО НА: 06 юли 2016
Закупуване на имот - какво трябва да знаем image

Закупуването на имот е важна крачка в живота на всеки човек.

След продажбата, имотът се превръща в дом и затова е много важно за нас да знаем какво да гледаме по време на избора.

Тя е свързана с дългосрочна инвестиция, защото най-често покупката е свързана с кредит към някоя банка.

Кои са нещата, които трябва да знаем, когато закупуваме имот?

Закупуването на имот е дългосрочна инвестиция

Някои хора избират да закупят имот с цел инвестиция. Давайки го под наем, те си докарват сигурен доход на месец. За целта избират имоти, които са най-изходни на пазара - обикновено това са по-малки апартаменти, намиращи се на ключови места в града. По този начин те си гарантират постоянен доход от наем, защото повечето хора предпочитат по-малко жилище заради сметките през студените месеци. Малките жилища се поддържат по-лесно и са по-търсени, именно затова цените на двустайните апартаменти са доста високи.

Изборът на подходящ имот се концентрира около пропорцията между местоположение-площ-състояние на имота. Не на последно място е и цената - тя е от значение, особено когато го избираме за капиталовложение.

Закупуване на имот с кредит
Повечето хора избират ипотечен кредит за своя нов дом. Причината е, че днешно време всички банки предлагат удобни условия за разсрочване на кредита и ниски лихви за първите няколко години. Единствената уловка в случая е свързана с това, че докато тече срокът на ипотеката, апартаментът реално не е ваш, а на банката. Другият проблем е лихвата. Първите няколко години, докато тече ипотеката, всъщност клиентът на ипотечния кредит плаща лихвите по самия кредит. Как можем да си гарантираме сигурност дори когато имаме ипотечен кредит?

Избирайки да финансирате покупката на своето жилище с ипотека, вие гарантирате пред банката, че всеки месец ще внасяте определена сума, уговорена предварително, с която ще покривате част от кредита. Какво обаче се случва, ако се разболеете, или останете без работа, ако бъдете жертва на вандализъм или апартаментът ви бъде обран?

При ипотечния кредит невнасянето на повече от една вноска води до запориране на имуществото. И какви все пак са вариантите ни, ако се случи нещо неочаквано? Как да се застраховаме така, че в случая на непредвидено обстоятелство като природно бедствие, да не задлъжнеем допълнително?

При закупуване на имот с ипотечен кредит се препоръчва да се застрахова се самото обезпечение, т.е. имотът. В случай на земетресение, пожар, кражби или други бедствия, щетите, нанесени върху имота, се покриват от застраховката. По този начин си гарантирате сигурност и спокойствие. При потребителските кредити се препоръчва застраховка живот на човека, който тегли кредита. Това е за предпочитане, тъй като застраховката покрива щети при временна нетрудоспособност, смърт и други ситуации.

Имущественото застраховане е защита и сигурност при непредвидени ситуации. Затова, ако решите да закупите своето жилище, без значение от кредита - застраховайте се. Подсигурете себе си и новия си дом за едно по-добро бъдеще.