Любопитно: откъде произлизат различните застраховки

ПУБЛИКУВАНО НА: 07 юли 2016
Любопитно: откъде произлизат различните застраховки image

Знаете ли, че идеята за застраховане датира от преди хиляди години. Още в Древността най-богатите търговци са се самозастраховали като на път са разпределяли стоката си в различни кервани, така че в случай на обир да не загубят всичко наведнъж. Ловците пък са ловували на групи, за да може рискът да бъдат разкъсани от някое диво животно да бъде разпределен наравно помежду им.

Първото писмено свидетелство за нещо като застраховка се свързва с вавилонския цар Хамураби. Става дума за един от неговите закони, според който на кредитора се забранява да търси сумата си, ако получателят на заема е преживял нещастие като смърт в семейството, пожар, наводнение и т.н.

Историята на възникването на различните видове застраховки е интересна, за това специално за най-любопитните сме подготвили няколко факта от историята на застраховането, които, може би, не знаете:

Групово застраховане

През Средновековието сред занаятчийското съсловие съществували гилдии, чието действие се основавало на застрахователния принцип. Така например ако по някаква причина работилницата на някой майстор изгори (а това, както знаем от историята, се е случвало често), тя се издига наново с пари от хазната на гилдията. Ако някой занаятчия пък бъде осакатен или убит, гилдията се заемала с издръжката на семейството му. По този начин се е насърчавал разцветът на занаятчийството за сметка на фермерството.

Хазната на гилдията се пълнела, благодарение на специална система за обучение - на младите чираци се давало възможност да се обучават при майстор без да плащат почти нищо, а след това, когато те станели майстори започвали да дават някакъв данък на гилдията и да обучават нови чираци. Чиста работа.

Застраховка "Пожар" и застраховка "Живот"

През 1666 г., докато големият стар Лондон все още бавно се възстановявал след пагубната чумна епидемия, се случил огромен пожар, който опожарил почти до основи над 14 000 сгради. Тогава на малка група предприемачи с повече възможности, които до този момент изкарвали прехраната си само чрез корабоплаване, хрумнала гениална идея за нов бизнес - застраховка "Пожар". За изчисление на щетите и тяхната стойност те прилагали таблицата на Паскал.

Малко след това - през 1693 г., започнали да използват същия метод и за изчисляване на вероятната продължителност на живота на отделния човек с оглед на факторите, които го заобикалят. Така закономерно се "родила" и застраховката "Живот"

Застраховка "Гражданска отговорност"

През 19 в. започнало разпространението на моторните машини, но заедно с това се увеличавал и броят на загиналите при работата с тях работници. Така хората бързо открили, че промишлената революция крие редица опасности - особено около функционирането на новите машини и най-вече тези с парни котли. Така заради това и заради увеличаването на броя на автодвижещите се средства се появила и застраховката "Гражданска отговорност", която и тогава била със задължителен характер.