Застрахователите няма да могат да ограничават

ПУБЛИКУВАНО НА: 20 август 2013
Застрахователите няма да могат да ограничават  image

Нормативни промени ще поправят практиката на повечето застрахователи да изискват доплащане и издаване на допълнителни документи по "Гражданска отговорност" при пътувания зад граница. Това става ясно от проект за изменение на Наредба 24 за задължителното застраховане, който е приет на първо четене от Комисията за финансов надзор на 7 август. Преди окончателното влизане на промените в сила те трябва да бъдат гласувани и на второ четене.

Лоши практики

От надзора посочват, че целта е да се премахнат негативни практики и да се защитават по-добре интересите на потребителите. В момента е нещо обичайно при сключването на задължителната полица "Гражданска отговорност" застрахователната компания да изисква информация дали колата ще се използва само в България или ще излиза и зад граница, независимо дали става въпрос за държава от ЕС като Румъния или за такава извън съюза, например Турция. Ако декларират, че ще шофират само в страната, собствениците на автомобили почти винаги ще получат по-ниска цена на премията. Заедно с това от застрахователната компания ще ги осведомят, че полицата им важи само за България, а при всяко излизане зад граница трябва да си извадят сертификат "Зелена карта", който се плаща допълнително.

Един съюз, една застраховка

В българския кодекс текстът ясно определя покритие на застрахователния договор в България, другите държави от ЕС, както и такива извън общността, ако националните им бюра са подписали Многостранното споразумение за една премия. КФН смята да изисква във всяка полица задължително да се включва описание на каква територия важи договорът и за какъв период.

Времето за валидност на задължителната полица също ще стане еднакво за всички – в края на последния ден от срока на договора, т.е. 23:59:59 часа. И сега в повечето случаи договорите са точно с такъв срок, но някои застрахователи, по наблюдение на КФН, залагат краен срок на валидност часа, в който е сключена полицата. Това означава, че ако сте си купили застраховка в 15.00 часа на 20 август 2013 г. и тя е за 12 месеца, срокът й според застрахователя може да е 15.00 часа, на 20 август 2014 г.

Така обаче може да има проблеми при проверки за наличие на "Гражданска отговорност" в последния ден, или при пътни произшествия, когато трябва да се плащат обезщетения. Според надзора това правило може да влезе в сила 3 месеца след приемането на промените, за да може системите на застрахователите да се настроят.

Още една промяна ще засегне задължителните полици "Злополука" в обществения транспорт – застрахователите вече ще трябва да дават на пострадалите при произшествия копие от договора и общите си условия. От надзора мотивират предложението си със сигнал от потребителска организация, като посочват, че така пострадалите ще знаят, ако договорът предвижда по-високи покрития и обезщетения.

Източник: capital.bg