Къде ще пътуват българите за Коледните празници

ПУБЛИКУВАНО НА: 07 декември 2017
Къде ще пътуват българите за Коледните празници image

Голяма част от българите, които са избрали да посрещнат Коледните празници извън страната, ще отпътуват към южната ни съседка - Гърция. Общо около 40 хил. българи ще посрещнат там Коледа и Нова година. За поредна година, на второ място се нарежда Турция - около 14 хил. българи, 12 хил. са избрали Сърбия.

Ако и Вие ще прекарате празниците извън България, незабравяйте сигурността на Вас и вашите близки. Осигурете си спокойствие по време на най-светлите празници.

НАПРАВИ СВОЯТА МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА ОНЛАЙН!
Какво представлява медицинската застраховка в чужбина?

Ако обичате често да посещавате различни места в чужбина, налага ви се по работа или по друга причина да пътувате, то тази застраховка е подходяща за вас. С нейна помощ ще си осигурите спокойствие и комфортно по време на своето пребиваване.

Този вид застраховка е доброволна, т.е. не сте длъжни да я сключвате, но ви дава добра възможност при случаен инцидент, докато сте извън страната.. С нея си осигурявате повече сигурност.

Основната цел на този тип застраховка е:

  • да покрие разходи;
  • да изплати обезщетение;
  • да осигури съдействие (към него се включва и репатриране на застрахования при настъпване на застрахователно събитие (злополука или акутно заболяване) при пътуване или работа.

Единственото условие е застрахователното събитие да се е случило извън територията на Република България.
Български и чуждестранни физически и юридически лица могат да се застраховат. Застраховката обхваща цял свят с изключение на територията на Република България и страната, в която застрахованият пребивава, или има гражданство.
Медицински разноски, вследствие на злополука или акутно заболяване и репатриране са сред базовите рискове, покривани от застраховката . Смърт или трайна загуба на работоспособност вследствие на злополука, кражба на личен багаж, отговорност към трети лица и др. са допълнителни опции към основната ви застраховка. Срокът на застраховката може да бъде от 1 до 365 дни по желание на застрахования.

Обектът на застраховане би могъл да е един човек или цяла група. Застраховката може да бъде за български или чуждестранни граждани за периода, през който ще бъдат извън територията на Република България.

Застрахователната сума варира в зависимост от фирмата, с която си правите и пакетите, които ще ви предложи, от броя души, които ще се застраховат, както и периодът на застраховката. Възможно е да има и разлика спрямо страните, които ще посещавате.

Ако все още се чудите дали да си направите застраховка за пътуване в чужбина, тогава е хубаво да знаете, че:

  • Ще спестите пари в случай на злополука или неприятна ситуация;
  • Ще си осигурите сигурност;
  • Ще си спестите грижи и ненужно напрежение;
  • Ще пътувате спокойно и с настроение.

Най-често срещаният вид застраховка от този тип е “помощ при пътуване”. Тя осигурява пълно покритие на медицинските разходи. Нейното приложение е в цял свят. Това е голямо предимство, ако ви се налага да пътувате извън границите на Европа. Всички застрахователни компании предлагат застраховка “помощ при пътуване”. При интерес от ваша страна ще получите информация за цени, преференциални пакети, както и по-подробна информация за покритието на застраховката.

Ако пътувате само в Европа и сте осигурени, препоръчително е да си извадите така наречената Европейска здравна карта. Нейното изваждане е безплатно, а самата тя е валидна една година. За съжаление, издаването и отнема около 1 месец, докато застраховката “помощ при пътуване” се случва веднага и почти навсякъде може да си я направите.

Здравната карта ви осигурява само за част от медицинските услуги - спешни и неотложни случай (възпаление на апендикса и др.) . Обикновено се посещават само заведения и лекари, които имат договор с местната здравна каса. Размерът на покриване е ограничен. В повечето държави съответната услуга не е безплатна и ще ви се наложи да заплатите определена такса. Тарифата е различна за всяка страна. Също така, в повечето държави зъболечението не се включва към процедурите, които ви се полагат. Лекарствата за лечение също са ограничени до определени суми и често се налага доплащане, което не е никак малко.

Разбира се, винаги може да си направите застраховка “помощ при пътуване” - всички тези ограничения не важат.