10 съвета за безопасно ползване на банковите карти

ПУБЛИКУВАНО НА: 30 октомври 2014
10 съвета за безопасно ползване на банковите карти image

Всички ние разполагаме с поне една дебитна или кредитна карта. Какво е необходимо да знаем, за да се предпазим от злоупотреба?

Изработеният първи в света защитен стикер срещу източване на банкови карти от екипът на SkimProt, обобщава десет неща, за които трябва да внимаваме. Прочетете ги:

1. ПИН кода или персоналният идентификационен номер, който в банката ни връчват в запечатан плик заедно с картата, е секретен код. Щом запаметим ПИН-а, следва да унищожим плика, както и да променим кода с друг, по-лесен за запомняне от нас. Всеки банкомат ни позволява да сторим това.

2. ПИН кодове, които се използват най-често са 1234, 1111, 0000, 1212, дори и 6969. Ако вашият код е подобен, веднага трябва да го смените.

3. В никакъв случай не записвайте вашият код на листче, което да държите в портмонето си, или не го отбелязвайте върху картата. По този начин давате сигурен шанс на крадците да ви откраднат парите.

4. Желателно е когато решите да теглите парите си от банкомат, да изберете онзи от тях, който се намира на оживено и осветено място, особено ако теглите парите си вечер.

5. Когато теглите пари, внимавайте да няма никой около вас на поне 1-2 метра.

6. Когато въвеждате кода си е желателно да закриете клавиатурата на банкомата с едната си ръка.

7. При ползване на банкомат в затворено пространство, изискващо  използването на картата за отваряне на вратата, не бива да позволявате на непознати да влизат в помещението с вас.

8. Когато сте решили да ползвате банкомат не оставяйте колата си отключена или с включен двигател. Това може да ви се стори излишен съвет , по смисъла на настоящата статия, но това е често срещано явление у нас и е причина за кражбата на много автомобили.

9. Когато използвате картата си за плащане по интернет, уверете се, че страницата от която се каните да пазарувате е сигурна. Можете да проверите това, като промените адреса на сайта от http на https, a в долния десен ъгъл на страницата се появи „катинарче“ или „ключ“.

10. Не на последно място следва да огледате банкомата, преди да пъхнете картата. И ако забележите нещо нередно, като например разместена клавиатура или подозрително прикрепени части, по-добре да потърсите друг апарат.

Все пак трябва да сте наясно, че въпреки всички предпазни мерки, не е гарантирано, че ще преборим крадците, които са все по-изобретателни. Имайки предвид всичко това може да ви се стори, че защитния стикер SkimProt, който предлага защита на вашата карта е разумна инвестиция.

SkimProt се залепва върху магнитната лента на картата и скрива информацията, записана на нея.

Източник: Insurance.bg