10-те държави с най-добро здравеопазване

ПУБЛИКУВАНО НА: 31 юли 2013
10-те държави с най-добро здравеопазване image

Здравеопазването е изключително важно за гражданите на една държава. То е от основно значени и за продължителността на живота на населението, както и за стандарта на живот. Някои държави успяват да организират тази система по-добре от други.

Вижте 10 държави, които имат може би най-добрите системи за здравеопазване в света: 

10. Куба

В Куба залагат на превенцията на заболяванията. Гражданите си правят превантивни прегледи редовно, голямо значение се отдава на хигиената на дома и обществените места, както и на спорта.

9. Италия

Повечето италианци не си правят частна здравна осигуровка, защото това, което правителството предлага, е достатъчно, въпреки че държавата има едно от най-ниските нива на финансиране спрямо глава от населението за здравната система (доста по-малко от САЩ, Великобритания, Канада и Швейцария). Средната продължителност на живота на италианците е 80.5 години, с което те са на 12-то място в света.

8. Япония

Средната продължителност на живота е 86 години. Тук имат едно от най-ниските нива на смърт при новородени в света (3 на 1000), много кратко време за възстановяване от тежки заболявания, и най-ниското ниво на затлъстяване в света.

7. Франция

Във Франция имат универсална здравна система, която се финансира от гражданите, като вноската е на база доходите им. Така държавата успява да плати 70% от медицинските разходи на гражданите. Франция има най-нисък брой смъртни случаи при заболявания, които могат да бъдат избегнати.

6. Германия

В Германия здравната застраховка е задължителна. Гражданите могат да избират от 200 фонда. Германците внасят 8% от доходите си за здравна осигуровка, работодателите им внасят също 8%. За деца медицинските грижи са платени от държавата. Немските медици обаче се оплакват от недостатъчно добро заплащане.

5. Великобритания

8.4% от БВП на страната се използва за здравеопазване. Здравната грижа се поема от NHS (National Health service), която се издържа от Министерството на здравеопазването.

4. Канада

Повечето услуги се плащат от държавата. Гражданите плащат само за зъболечение и лекарства с рецепта.

3. Китай

В момента в Китай се провежда масивна реформа в сектора. Китайското правителство инвестира 124 млрд. долара за здравеопазване, което осигурява медицински грижи за поне 90% от населението. Държавата в момента строи 700 000 клиники.

2. Швейцария

В Швейцария има универсална здравна система от 1994 година чрез частни застрахователи. Здравеопазването тук е второто най-скъпо в света, след САЩ. Здравната застраховка не е обвързана със заплатата. Гражданите могат да избират от различни частни планове, а тези, които не могат да си ги позволят кандидатстват за субсидия от държавата.

1. Тайван

Правителството на Тайван изцяло поема здравната грижа за гражданите. Тук много държат на смарт картите. Смарт картите съдържат цялата история на човек от раждането му и улеснява лекарите. Субсидии има за пенсионерите и безработните.

 

Източник : Insurance.bg