Allianz купува 8.3% от Байерн Мюнхен за 110 млн. евро

ПУБЛИКУВАНО НА: 13 февруари 2014
Allianz купува 8.3% от Байерн Мюнхен за 110 млн. евро image

Най-големият европейски застраховател Allianz SE ще придобие 8.33% от Байерн Мюнхен, за да задълбочи отношенията си с най-успелия германски футболен клуб. Allianz ще купи дела за 110 млн. евро (150 млн. долара) чрез увеличение на капитала, се казва в изявление на базирания в Мюнхен застраховател.

Дяловете на другите акционери в клуба Adidas AG и подразделението на Volkswagen AG Audi ще бъдат намалени до по 8.33%, се казва в отделно изявление на футболния клуб.

Allianz си партнира с Байерн от 2000 г. Компанията стана спонсор на стадиона на клуба в Мюнхен с капацитет от 70 000 души, когато той отвори 2005 г. и оттогава носи името Allianz Arena.

Застрахователят също така притежава правата върху имената на стадиони в Лондон, Ница, Сидни и Сао Пауло. Байерн планира да използва средствата, за да изплати оставащите си задължения, свързани с построяването на стадиона, и да построи нов футболен център за деца и юноши в Мюнхен.

Акционери могат да притежават около 30% от компанията, а Байерн няма намерения засега да увеличава този процент, е заявил главният финансов директор на клуба Ян-Кристиян Дреесен.

 Байерн Мюнхен, който миналия сезон спечели Шампионската лига, както и 23-тата си шампионска титла на Германия изостава по общи приходи само зад Реал Мадрид, Барселона и Манчестър Юнайтед, клубове, които получават повече пари от продажби на телевизионни права. Преди решението за увеличение на капитала Adidas и Audi са притежавали по 9.1% от клуба.

Източник: profit.bg