БАН: Март ще е като юни - температурите стигат 25°

ПУБЛИКУВАНО НА: 27 февруари 2014
БАН: Март ще е като юни - температурите стигат 25° image

Българската академия на науките (БАН) представи прогнозата за времето за март. От нея става ясно, че по принцип суровият месец ще е по-мек от обикновено.

 Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите - между 20 и 25 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

 По думите му през март се очаква у нас средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е между 3 и 6 градуса, по

Черноморието и в Южна България - между 5 и 8 градуса, а в планините - между минус 7 и минус 1 градуса.

 Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

През март динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще бъде повишена и времето в нашата страна ще е много динамично и променливо, прогнозира Стоев.

 В началото на март ще е сравнително топло, на места със слаби превалявания от дъжд. В периода 3-8 март над страната ще се създаде валежна обстановка и на много места ще има валежи от дъжд, а в планините - от сняг. Към 6-8 март от север ще проникне студен въздух и на места и в равнините дъждът ще премине в сняг.

 В края на първото и в началото на второто десетдневие валежи не се очакват, а температурите ще са относително ниски. Отново превалявания ще има към 12 март, когато температурите слабо ще се повишат. През втората половина на март времето ще бъде доста променливо и ще се създадат условия за чести превалявания.

 

Температурите постепенно ще се повишат. Вероятност за по-значителни валежи ще има около17, 22 и 27 март.

 

Според климатичната справка на НИМХ-БАН през март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините по 3-4 дни вали сняг.

  Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

  Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 3 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 13 минути. В края на март слънцето ще изгрява в 7 часа и 11 минути, и ще залязва в 19 часа и 51 минути. Продължителността на деня ще е 12 часа и 40 минути.

  Фазите на Луната през март са: на 1 март - новолуние, на 8 март - първа четвърт, на 16 - пълнолуние, на 24 - последна четвърт, на 30 март - новолуние.

 Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 18 часа и 57 минути, съобщи Красимир Стоев.

Източник: pik.bg