Идея: По-евтина Гражданска за сезонните шофьори

ПУБЛИКУВАНО НА: 26 февруари 2014
Идея: По-евтина Гражданска за сезонните шофьори image

Шофьорите, които не ползват автомобилите си целогодишно, да плащат по-евтина “Гражданска отговорност”.

Такава идея лансира зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. За да се случи това, трябват промени в Кодекса за застраховането, а такива предстоят до края на годината или началото на 2015 г. заради въвеждане на нова евродиректива, обясни Агайн пред “Труд”.

В поправките могат да се включат и текстове, позволяващи по-ниска цена на полицата за коли, които се ползват сезонно, по няколко месеца в годината. Това ще бъде по-изгодно за потребителите, а и ще повиши обхвата по “Гражданска отговорност”, смята Агайн. В момента около 82% от колите са с валидни полици. Идеята ще бъде обсъдена в работна група с представители на МВР, застрахователния бранш и всички заинтересовани страни, обясни Ралица Агайн пред “Труд”. Групата тепърва ще се сформира. Тя трябва да се произнесе как ще се контролира дали водачът ползва автомобила си само сезонно. “Има резон в идеята.

И сега много хора сключват едногодишна “Гражданска отговорност” и я плащат на вноски”, коментира Коста Чолаков от Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. След първите 1-2 вноски обаче някои шофьори спират плащанията.

“Така застраховката на практика става сезонна”, коментира той. Чолаков обясни още, че застрахователите бързо могат да изготвят краткосрочни тарифи на база на времето, за което се ползва колата.

Константин Велев от “Дженерали” също подкрепя идеята, но ако има контрол, за да “не се получи така, че някой си купува застраховка само за сезона, а шофира през цялата година”. Най-логично било това да се следи от КАТ. Юрий Тодоров от Асоциацията за застрахователна сигурност обаче е скептичен за контрола. Според него вместо това трябва да бъдат въведени мерки срещу водачите, които плащат само първата вноска по “Гражданска отговорност”, а на следващата година си сменят застрахователя. В момента средната цена на “Гражданска отговорност” е около 200 лв. за автомобил с мощност до 1600 куб. см.

Източник: http://profit.bg