Без книжка и номер на колата, ако глобите в КАТ не са платени

ПУБЛИКУВАНО НА: 24 февруари 2016
Без книжка и номер на колата, ако глобите в КАТ не са платени image

Водачите, движещи се в насрещното платно да бъдат глобявани в размер на 3000 лева, реши Народното събрание, което прие на първо четене промените в Закона за движение по пътищата. 

На народните представители бяха предложени 3 законопроекта, като само два от тях бяха приети. Съгласно един от законопроектите се наказва с лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и глоба в размер на 3000 лв. водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път. Сега санкцията е между 20 и 150 лева, защото това се приема като нарушение на правилата за използване на пътното платно. Други нови текстове предвиждат въвеждането на зимни гуми за автомобилите за периода 1 ноември -1 март.

Въвежда се и нова административна мярка - отнемане на регистрационната табела на МПС за един месец, ако собственикът не е платил глобите си към КАТ или е превишил скоростта в населено място с над 50 км/ч. При неиздължени суми за нарушения на пътя ще се прибира и книжката на провинилия се водач, докато ги плати.

Промените са насочени към новите водачи на моторни превозни средства. Въвежда се понятието “нов водач”. Това е водач, който придобива за първи път правоспособност за управление на моторно превозно средство.

През първите две години след взимане на книжка водачи да разполагат с 2/3 от полагащите им се 39 точки, се предвижда още в поправките.

Актуализират се и глобите за превишение на скоростта в населените места и извън тях, като те се удвояват (виж края на материала). За шофиране с концентрация на алкохол в кръвта от над 0.5 промила водачите вече могат да останат без книжка за три пъти по-дълъг срок - до година и половина.

Предложените нови глоби за превишена скорост:

В населено място

От 31 до 40 km/h - с глоба 400 вместо 200 лв.;

Над 40 km/h - с глоба 600 вместо 300 лв.;

Над 50 km/h - с глоба 700 лв. вместо 300 лева, три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.

Извън населено място

От 31 до 40 km/h - с глоба 300 вместо 150 лв.;

Над 40 km/h - с глоба 400 вместо 200 лв.;

Над 50 km/h - с глоба 600 лв. вместо 300 лева, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.

източник: kanal3.bg