BlackBerry се предаде

ПУБЛИКУВАНО НА: 13 август 2013
BlackBerry се предаде image

Канадският производител на смартфони BlackBerry се продава от вчера, след като от компанията обявиха, че са създали специален екип в борда на директорите, който да преговаря с потенциални купувачи и стратегически партньори.

Компанията, която е първият производител на смартфони, но впоследствие загуби сериозни позиции и основната част от пазарния си дял, представи преди година новата си операционна система ВВ10, на която възлагаше големи надежди за възстановяване. Друга опция, която също е доста вероятно за компанията, е тя да стане частна или да бъде разделена на части.
Все още на пазара анализаторите с положителни очаквания за развитието на компанията, която загуби основна част от приходите и печалбите си и в последното тримесечие отчете по-голяма от очакванията загуба, са малко. Пазарният дял на BlackBerry се понижи от близо 50% през 2009 г. до по-малко от 3% към настоящия момент. В деня на оповестяването на новината (12 август) цената на култовия за компанията нов модел Z10 беше намалена до 19.99 долара в САЩ, на фона на 199 долара преди година, когато моделът беше представен. Компанията съкрати 5 000 души през изминалата година и регистрира загуба от 84 милиона долара през изминалото тримесечие. Много е възможно компанията да стане софтуерна и да се ориентира в областта на сигурността.
Падението на BlackBerry, която е пионер при умните устройства, започна през 2007 г., когато беше представен първият iPhone. Стив Джобс успя да предвиди нуждата на хората да използват мобилните си устройства не само за имейли, но все повече и за други цели. Стана ясно, че потребителите имат еднаква нужда да ползват телефоните си и за игри, музика и други социални функции. Малко по-късно се появява и операционната система Android, която допълнително поставя на колене канадския производител. С появата и развитието на приложенията хората напълно променят начина си на ползване на мобилните устройства. Тук беше основното изоставане на компанията зад конкурентите по отношение на броя на разработените приложения за нейния софтуер.

Най-вероятно BlackBerry ще остане в учебниците по мениджмънт като пример за това как, дори и да си лидер и пионер, на един бързоразвиващ се пазар можеш да загубиш всичко поради “недалновидност и нежелание да приемеш новото“.

Източник: profit.bg