Десет здравни фонда вече са с лиценз за застрахователи, три чакат одобрение

ПУБЛИКУВАНО НА: 13 август 2013
Десет здравни фонда вече са с лиценз за застрахователи, три чакат одобрение image

До 7 август, когато изтече едногодишният срок за прелицензиране на здравните фондове като застрахователи,  нов лиценз за дейност са получили 10 дружества. Други три ще са част от застрахователи, а две се сливат с други здравни фондове, получили лиценз.

Ако някой фонд не е взел разрешение да продължи дейността си, той трябва да бъде затворен, а договорите с осигурените му – прекратени. Досега има четири такива случая - "ДОМ Здраве" се отказа доброволно от дейност. За три дружества пък няма все още яснота - те  са подали документи, но тъй като това е станало наскоро, все още няма решение на Комисията за финансов надзор дали ще получат нов лиценз. Това са "Европейска здравноосигурителна каса", "Планета" и "Здравноосигурителен институт". Дружествата могат да получат разрешение и да продължат да работят след това, но дотогава нямат право да извършват дейност. 

След промените всички осигурени ще трябва да подпишат нови договори, с които да се продължи осигуряването им, вече под формата на застрахователна полица. Новите договори са и за лично осигурените, и за работодатели, които правят вноски за служителите си.

Като практика работата на здравните дружества няма да се промени, т.е. няма пречка услугите, които сте получавали досега, да си останат същите.

 

Източник: dnevnik.bg