ЕС забранява тихите двигатели

ПУБЛИКУВАНО НА: 24 април 2014
ЕС забранява тихите двигатели image

Новите електрически автомобили и хибридните коли трябва да имитират шум на двигател с вътрешно горене, за да предупреждават пешеходците за приближаването си. Това предвиждат нови правила на Европейския съюз за автомобилната индустрия, приети от Европейския парламент и от министрите на страните членки.

От 2019 г. всички новопроизведени електрически автомобили и коли с хибридни двигатели ще трябва да са снабдени с „акустична предупредителна система“, която произвежда шум, докато автомобилът е в движение, съобщава Преса.

Електрическите двигатели на модерните екологични автомобили са почти безшумни и това ги прави опасни за хората с нарушено зрение и за разсеяни пешеходци. Граждански сдружение за безопасност на движението лобираха над 4 години в европейските институции в Брюксел за въвеждане на изискването, за да се намали опасността от тихите превозни средства.

Новите правила са част от законодателен пакет за намаляване на негативните последствия от автомобилите в европейските градове. За разлика от електромобилите, които трябва да станат по-шумни, традиционните коли, автобуси и камиони се предвижда да са по-тихи с 25% до 2021 г. За целта производителите ще слагат специални стикери за допустимите нива на звука, който издават двигателите. Излагането на постоянен шум от автомобили е физически изтощително и може да причини сърдечносъдови и други заболявания, показват резултати от изследване на  Европейската агенция за опазване на околната среда.


Източник: Insurance.bg


Прочети повече на: http://insurance.profit.bg/news/ES-zabranyava-tihite-dvigateli/nid-112257.html