Караш чужда кола - регистрираш се в КАТ

ПУБЛИКУВАНО НА: 25 юли 2013
Караш чужда кола - регистрираш се в КАТ image

Всеки, който кара автомобил на друг собственик, е длъжен да се регистрира в КАТ като ползвател в срок до 1 месец от възникване на обстоятелството. Това е една от поправките в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), предложени за обсъждане от МВР, съобщи вестник "Труд".
До 2 август граждани и представители на браншови и неправителствени организации могат да пращат своите идеи за промени на електронна поща с адрес pravna@mvr.bg.
Предвижда се едномесечният срок да възниква от датата на издаване на пълномощно за управление на колата или влизането в действие на лизинговия договор. Но все още не е ясно какво ще се прави в случаите, когато човек дава на роднина или приятел колата за неопределен срок.
Когато се яви в "Пътна полиция", ползвателят трябва да покаже документ за основанието, на което е получил колата от собственика. Независимо дали автомобилът е на физическо лице или на фирма, нейният реален шофьор е длъжен да се регистрира в областния КАТ по постоянен адрес.
Целта на тази промяна е свързана с издирването на нарушителите, заснети с камери на полицията. И то не толкова на шофьори, които ползват автомобили на роднини, а главно на водачите на служебни коли. В момента по номера на нарушителя се издава електронен фиш на името на собственика.
Ако това са лизингови компании, те получават снимката по пощата, но я връщат на КАТ, сочейки името на лизингополучателя. И процедурата започва отначало.
При фирмени коли е още по-сложно. "Честитката" от КАТ идва на името на представител на фирмата. Той трябва да извърши разследване по пътни листове, командировъчни и други документи, за да посочи на КАТ кой на конкретната дата е ползвал колата и трябва да плати глобата. Съставя се нов фиш и сагата продължава.
Все още в проекта не е изяснено до колко ползватели могат да се регистрират за един автомобил.Това засяга най-вече таксиджиите, които работят на две или три смени с една кола, отстъпват волана на приятели или срещу наем.
Проектът предвижда 150 лв. глоба за ползвател, който не се регистрира в КАТ. Другата санкция е изцяло нова за българския закон - сваля се предният регистрационен номер на колата.

      
Източник: Insurance.bg