Крадци сканират ключа на колата през стената

ПУБЛИКУВАНО НА: 12 май 2014
Крадци сканират ключа на колата през стената image

Нови джипове и автомобили от премиум марки, които се запалват със старт бутон, вече се крадат за под 30 секунди с устройство, сканиращо контактния ключ през стена или входна врата.

За целта крадецът проследява собственика на набелязания автомобил до дома му и се приближава до входната врата с техниката, за да прихване сигнала от ключа, който е нужен за отключване и запалване на колата.

На жаргон полицаите наричат устройството „бърза машина”, защото с него колата се пали по-бързо, отколкото с традиционните командери за обучаване на ключове. Първоначално цената на уреда, състоящ се от два модула, е била около 30 000 евро, но в момента машинката струва около 15 000 лв., съобщиха пред „Монитор” служители от сектор „Престъпления, свързани с МПС”.

Клипове на устройството и начина му на действие са качени в YouTube още през 2010 г., но е отнело време, докато машината започне да се използва по-масово от крадците.

В клипа, който се върти в интернет, „промоутърите” твърдят, че машинката е разработена за специалните служби, но според разследващи това е само камуфлаж, за да не попаднат под ударите на закона.

С подобна техника разполагат поне петима от добрите столични апаши, като с машинката се задигат основно последните модели „Тойота Лендкрузър”, „Рав 4”, а от няколко месеца се използва и за модели на „Инфинити”, обясниха разследващи от МВР. 

Самата джаджа е съставена от две части, един от крадците взима първата, а негов съучастник, който ще сканира ключа, работи с втората. Когато бъде набелязан автомобил, целта на престъпника е да се доближи максимално близо до собственика, в когото е ключът. Затова в някои от случаите апашът проследява жертвата до входната й врата.

„Обикновено хората си оставят ключовете на колата в коридора или в якето, което е на закачалката в антрето. Крадецът с машината се приближава до входната врата и пуска машината, ако ключът е в коридора, той успява да го сканира обясниха разследващи.

Веднъж сканиран, сигналът се предава от машината към втория модул, който е във физическия извършител на кражбата. Сканиращото устройство може да предава на 200-300 метра разстояние. С прихванатия сигнал второто устройство отключва вратата на колата и симулира, че в таблото е поставен ключ, което е достатъчно на апаша да натисне старт бутона и да запали.

В някои от случаите на потърпевшите собственици ключовете им са били сканирани, след като са паркирали колите си на паркингите пред големи търговски вериги.

„Последните модели тойоти се палят с копче и когато колата бъде излъгана, че е поставен ключ в нея, с натискане на копчето пали”, обясниха разследващи. За целта някои от бизнесмените, които си купуват „Тойота Лендкрузър”, си карат колите в сервизи, където им монтиран допълнително още един или два имобилайзера. 


Източник: Insurance.bg

Прочети повече на: http://insurance.profit.bg/news/Kradtsi-skanirat-klyucha-na-kolata-prez-stenata/nid-112301.html#