Нова мода в Бразилия – застраховки срещу тероризъм

ПУБЛИКУВАНО НА: 09 август 2013
Нова мода в Бразилия – застраховки срещу тероризъм image

След масовите вълнения, които доведоха до сериозни щети по време на Купата на Конфедерациите през юни, работещите в „страната на кафето” чужди компании започнаха да застраховат активите си срещу тероризъм, пише Insmarket.bg.

Търсенето доведе до предлагане – американският гигант AIG вече предложи на местния пазар тази услуга. AIG предлага на корпоративния сектор стандартна полица с покритие до 87 млн. долара, с възможност за разширяване до 500 млн. долара.

Застраховането срещу тероризъм е относителна новост на пазара – появи се в САЩ след атентатите от 2001 година.

AIG вече предлага тази полица в редица страни в Европа, САЩ, Канада, Мексико и Колумбия. В страната на карнавалите до този момент нямаше търсене на подобна застраховка, а стандартните имуществени полици не покриват щети от тероризъм. Бразилия по принцип се смята за една от държавите с ниски рискове от тероризъм.

Това обаче се променя в навечерието на Световните финали по футбол през 2014 година и Олимпиадата през 2016 година, тъй като това са събития, свързани със струпването на много хора и то от различни националности.

Компаниите натрупаха горчив опит през юни, когато по улиците на големите градове протестираха до 1,5 млн. демонстранти в пиковите часове. Протестите доведоха до сериозни щети, а корпорациите в страната не получиха обезщетение, тъй като нямаха застраховки даже срещу вандализъм.

В полза на новата застраховка беше и откритата и обезвредена бомба в един храм по време на юлската визита на папата.

„Пазарът в Бразилия става все по-зрял и ние виждаме сериозни перспективи тук”, е заявил през сп. „Ероса” директорът по рисковете в AIG Brasil Фабио Кабрал.

По думите на Кейт Мартин, международен консултант в Аon Brasil, засега най-голям интерес към новата застраховка има от страна на компании – оператори на инфраструктурни обекти.

Според изискванията на ФИФА, всеки, който по някакъв начин участва в организирането на световните финали, трябва да има застраховка. Събитието е презастраховано и от германския гигант Munich Reinsurance Co, макар че, сумата на покритието не се разгласява.

Предишните финали в ЮАР обаче бяха застраховани за над 7,5 млрд. евро.

 

Източник : econ.bg