Пълно автокаско или частично - подробен преглед

ПУБЛИКУВАНО НА: 28 януари 2020
Пълно автокаско или частично - подробен преглед image

Автомобилните застраховки са сред най-предлаганите продукти на застрахователните компании. Застраховка ”Автокаско” е сред незадължителните, но е изключително полезна. Нейната цел е да покрие повредите по автомобила ви при настъпил пътен инцидент, кражба или други последици. В зависимост от това, което застраховката покрива, можем да я разделим на два главни вида, които I and G Brokers предоставя на своите клиенти, а именно пълно и частично автокаско.

Какво покрива частичното автокаско

Позволено е както за физически, така и за юридически лица и може да се сключи за всички видове превозни средства. Рисковете, които частичното каско покрива са:

  • природни бедствия и пожари;
  • щети, вследствие на удар с подвижни или неподвижни предмети, удар с животни,хора и други пречки на пътя;
  • повреди от друго превозно средство, предмет или животно, докато колата не е в движение;
  • предумишлени действия от трети лица.

Какво покрива пълното автокаско

Това е най-добрият избор, тъй като ще защитите автомобила си буквално от всичко, за което се сетите. Първоначално, застраховката пълно автокаско, може да ви се струва само излишен разход, но много бързо след сключването й ще се убедите, че тя предоставя незаменимо удобство. Пълното автокаско осигурява пълно спокойствие срещу всякакви рискове, дори и тези, за които не можете да си представите. Към тези, които частичното каско покрива, добавяме и:

  • вандализъм;
  • кражба;
  • участие в ПТП;
  • градушка, земетресение и други природни бедствия;
  • драскотини (щети на паркинг) - да, покрива дори и това.

Изисквания и документи

Като всяко сключване на сделка и при застраховките си има изисквания и определен набор от необходими документи. Документите, които са ви нужни са, на първо място, вашите лични, за да може застрахователят да попълни точно данните ви. По отношение на автомобила, трябва да носите талон за регистрация - малък или голям регистрационен талон и фактура за закупуване, в случай че колата е закупена от официален вносител, талон за годишен технически преглед, чрез който ще удостоверите, че вашето МПС е технически изправно. I and G Brokers съветват да съберете всички необходими документи, защото без покриване на изискванията няма как да сключите застраховката.

Кои щети могат да не бъдат покрити

Всяка застрахователна компания предоставя различни условия. Има стандартни щети, обаче, които в никои от случаите не се покриват. Такива например са кражба на колата, ако малкият, големият талон или ключовете са в нея, щети при автомобил с невалиден технически преглед, стари щети, които са били факт още при сключването на застраховката и други. По отношение на последното, за да не изпадате в такава ситуация, задължително минавайте оглед при подновяване на каското.

Виж още:

Цена на застраховка автокаско
Застраховка на апартамент калкулатор
Задължителна гражданска отговорност
Къде да направим автокаско
Задължителни застраховки отговорност на работодателя