По-евтин роуминг от 1 юли

ПУБЛИКУВАНО НА: 09 юни 2014
По-евтин роуминг от 1 юли image

От началото на следващия месец влиза в сила нова цена на мегабайт за пренос на данни в роуминг - от 45 на 20 евроцента, таксувани на използван килобайт.

Освен това от 1 юли някои мобилни оператори в Европа ще дадат възможност да се избира отделен договор за роуминг, преди да пътувате, а когато е възможно, ще ви позволят да изберете местен мобилен оператор при използването на пренос на данни в роуминг.

Максималните цени за обаждания, текстови съобщения и сърфиране в интернет от 1 юли намаляват по следния начин:

Изходящи гласови повиквания (на минута) от 0,24 евро на 0,19 евро
Входящи гласови повиквания (на минута) от 0,07 евро на 0,05 евро
Изпращане на SMS (за SMS) от 0,08 евро на 0,06 евро
Интернет (изтегляне на данни, за MB) от 0,45 евро на 0,20 евро
През април Европейският парламент гласува таксите за роуминг в ЕС да бъдат премахнати до Коледа на 2015 г. Мярката е част от по-широкото предложение на Еврокомисията – регламент за „Свързан континент“ (единен пазар в областта на далекосъобщенията).

Окончателното споразумение по него се очаква да бъде постигнато до края на 2014 г.

Регламентът за „Свързан континент“ беше предложен от ЕК през септември 2013 г. Той има за цел да ни доближи действително до единен пазар на далекосъобщенията в ЕС чрез премахване на таксите за роуминг, гарантиране на отворен интернет за всички (чрез забрана за блокиране на съдържание или намаляване на скоростта на връзката при ползване на определен вид съдържание), координиране на процедурите за издаване на лицензи за ползване на радиочестотния спектър за безжични широколентови комуникации и повече предимства за потребителите – прозрачни договори при ползването на всички видове интернет и улеснено преминаване към друг доставчик.

Източник: manager.bg