По-ниски данъци за мощните автомобили предлагат от Реформаторският блок

ПУБЛИКУВАНО НА: 13 ноември 2014
По-ниски данъци за мощните автомобили предлагат от Реформаторският блок image

Oт Реформаторския блок искат данъчни отстъпки в размер на 50% за собствениците на автомобили с мощност до 150 к.с., ако отговарят на стандартите "Евро 3" и "Евро 4".

А за автомобили, които отговарят на стандартите "Евро 5" или "Евро 6", отстъпката да е 60%, предлагат реформаторите с промени в Закона за местните данъци и такси, които са внесени в парламента.

Към момента, посочва вестник "Стандарт", отстъпката от данъка важи само за коли до 101 к.с. Сегашното ограничение не съответства на съвременните разбирания за ниво на мощност на автомобил среден клас, смятат депутатите от Блока.

Промените, според тях, ще насърчат купуването на нови и по-екологично чисти автомобили. Пред "Стандарт“ от ГЕРБ коментираха, че все още не са се запознали със законопроекта и не е ясно дали той ще получи тяхната подкрепа в пленарна зала.

От Блока също така искат да въведат 5% отстъпка при плащане на такса битови отпадъци до 30 април всяка година. По този начин, смятат те, ще се уеднакви режимът за плащане на такса смет с този за данъка за колите. 

Източник: insurance.bg