Струва ли си да направите автокаско на стар автомобил

ПУБЛИКУВАНО НА: 10 септември 2020
Струва ли си да направите автокаско на стар автомобил image

Несъмнено автомобилът е голяма ценност за българите, ако съдим по застраховките, които основно сключват. На първо място, сред ползваните застрахователни продукти са гражданската отговорност – 63% , а веднага след нея се нарежда застраховка каско с 22%. Автокаско е вид доброволна застраховка. Благодарение на многото на брой покрити рискове, вашето МПС е защитено от непредвидени ситуации, които могат да ви донесат неприятни емоции:

 • ПТП - дори, ако е по ваша вина;
 • кражба и грабеж;
 • вандализъм - умишлен палеж;
 • пожар и експлозия;
 • природни бедствия - буря,наводнение, градушка;
 • наводнение;
 • късо съединение;
 • други.

Стар ли автомобилният парк в България

Според последни проучвания, средната възраст на автопаркa в Европейския съюз се увеличава. Висок е процентът на стари коли, на възраст над 20 години, в Полша и Естония. Наред с тях, България заема последните места в класацията. Процентно може да разгледаме автопаркa у нас, като го разделим автомобилите в него на следните възрастови категории:

 • над 20 години - около 25%;
 • от 10 до 20 години - около 60%;
 • до 10 години - около 10%;
 • до 5 години - едва 5%.

В страната ни се регистрират около 4 млн. леки коли годишно, а се дерегистрират само десетки хиляди.

Струва ли си да сключите автокаско на по-стар автомобил

Една от основните ползи, които автокаско дава, е спестяването на средства при настъпване на различни събития. Автокаско ви позволява и дава възможността срещу значително малка сума, в сравнение с цената на МПС-то, да прехвърлите риска на някой друг - вашия застраховател. Осигурявате си спокойствие, защото знаете, че има на кой да разчитате в случай на ПТП, кражба, грабеж, градушка и други непредвидени и нежелани събития. Митът, че премията се оскъпява, ако колата ви е стара или дълго употребявана, е основна причина да не я застраховаме. Много хора са изненадани, когато разберат, че сумата, която трябва да отделят за автокаско, не е повече от тази за гражданска отговорност.

Защо Каско “За Вас” е подходящ застрахователен продукт и за стари автомобили

Каско „За Вас“ е застрахователен продукт, предназначен за собственици на леки и товарни автомобили, предлаган само в офисите на I&G Brokers. Сключва се по общите условия на застраховка „Каско+“ на „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД (ДЗИ). Едно от най-големите му предимства е, че може да ползвате доверен сервиз, без значение колко стар е автомобилът ви. Друго голямо предимство е, че имате възможността да изберете застрахователната сума, а дори не се изисква аларма и имобилайзер. Всеки потребител на автокаско е важно да знае, че полицата влиза в сила след извършване на оглед на автомобила от застрахователя. При Каско “За Вас” той се извършва директно в офис на Ай енд Джи Брокерс, веднага след като бъде сключена полицата. Така застраховката ви е валидна без да губите време за оглед при застрахователя.

Виж още:

Онлайн застраховане
Калкулатор за застраховка каско
Автомобилно застраховане
Отговорност на превозвача на товари по шосе
Застраховки със зелена карта