Как и защо е важно да защитим дома си навреме

ПУБЛИКУВАНО НА: 19 септември 2022
Как и защо е важно да защитим дома си навреме  image

Тери Пратчет е казал, че “не си бил никъде, докато не си се прибрал вкъщи“ и ние напълно се съгласяваме с него. Ако и за вас домът означава толкова много, погрижете се той да бъде защититен навреме.

Какви са притеснения на хората по отношение на техния дом

Когато сте далеч от дома и сте го оставили без надзор, несъмнено са ви минавали тревожни мисли по отношение на сигурността му. Дали не сте забравили включен електроуред, заключили ли сте входната врата, затворили ли сте прозорците и още редица съмнения. Притесненията на хората, свързани с техния дом, често се изразяват в това той да не стане обект на вандалски прояви, кражба, пожар или наводнение.

Застраховката дава сигурност

Собствениците все повече се замислят как да предпазят жилищата си от различни щети. Не са малко и случаите, когато след лятната отпуска се прибираме, откриваме дребен теч, повредил необратимо паркета, или пък намокрил тавана на съседите под нас. Застраховането няма да ви спести подобни случаи, но поне може да възстанови разходите за тях. Една от основните причини да сключите имуществена застраховка е сигурността, която този вид застраховане ви дава. Ако ви предстои по-дълго пътуване - почивка или работна командировка , ще бъдете по-спокойни, защото домът ви е защитен от непредвидени обстоятелства.  Дори и да настъпи събитие докато отсъствате, застраховката ще обезщети непредвидените разходи и ще ви спести куп притеснения. 

Как да изберете най-подходяща застраховка за вашия дом

За да изберете застраховка, удовлетворяваща вашите нужди, е важно да се направи предварително проучване на застрахователния пазар. Това ще ви позволи да сравните условията на няколко компании и да направите правилен избор. Добрият застрахователен брокер ви спестява време и върши това вместо вас.

Възможни са два варианта за сключване на полица - да изберете пакетна застраховка или вие да посочите какви да бъдат покритите рискове. Второто е възможно след попълване на въпросник - предложение, предоставен от застрахователя. 

Пример за пакетна застраховка е Обичам своя дом,  предназначена за собственици, наематели, дори и ползватели на жилища (апартаменти, къщи или вили). За сключване на полицата е необходимо да изберете отговарящ на нуждите ви застрахователен пакет от пет възможни предложения, както и да предоставите следната информация: 

  • Вид жилище;
  • Адрес на застрахованото имущество;
  • РЗП;
  • Година на построяване;
  • Данни на кандидата за застраховане;
  • От кога да е валидно застрахователното покритие;
  • Данни за доставка, ако поръчате полицата оналйн. 

Не е необходим оглед и опис на застрахованото движимо имущество за покриване на рисковете  кражба чрез взлом, кражба чрез техническо средство и грабеж.