Жълт код в цялата страна

ПУБЛИКУВАНО НА: 23 декември 2014
Жълт код в цялата страна image

За днешния 29 декември синоптиците обявиха жълт код в цялата страна. Очакват се снеговалежи, придружени от силен вятър.

Във всички 28 области ще духа силен до бурен вятър с пориви до 20-25 м/сек. Той ще е придружен със снеговалеж, което пък ще доведе до виелици и навявания. Започва и застудяване.

Сутрешните температури ще са максималните за деня, като през деня се очаква да се понижават, а не повишават. Вечерта в Западна България те ще паднат до минус 8 градуса, а по Черноморието малко под нулата.

Въпреки че във вторник ни очаква отслабване на вятъра, температурите ще се понижат още, като дневните ще остават отрицателни. Ще бъде предимно облачно.

За обилните снеговалежи предупредиха и от агенция "Пътна инфрактруктура". От там съветват шофьорите, на които днес им предстои пътуване, да тръгват само с автомобили, подготвени за зимни условия.

На шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили се препоръчва да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа. Затворени за движение на всички видове МПС са проходите "Троянски", "Златишки" и "Върбишки".

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

В агенцията целогодишно, при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Източник: profit.bg