KAT снима с камери за 6 000 лв

ПУБЛИКУВАНО НА: 05 януари 2015
KAT снима с камери за 6 000 лв image

Близо 6000 лева струват камерите с които КАТ ще ни записва през настоящата година.

Преди коледните празници Министерство на вътрешните работи е поискало от Гаранционния фонд да купи 120 камери и други средства, предназначени за пътните полицаи за 1.3 милиона лева.От КАТ директно са посочили от коя фирма да бъде купена техниката - „Сектрон“ ООД.

„Става дума за 120 автомобила с камери за видеозаснемане за сума до 700 000 лева. Останалите пари - до 1.3 млн. лв., са за други технически средства и инвестиционни дейности“, обясни пред „Труд“ генералният секретар на Гаранционния фонд Николай Сотиров. За информация Гаранционният фонд е юридическо лице, което се занимава с изплащане на обезщетения по задължителните застраховки “Гражданска отговорност” на автомобилистите и „Злополука” на пътниците в обществения транспорт.

Според закона всяка година 5% от приходите на фонда отиват за МВР. Обикновено те възлизат между 1 и 2 млн. лв., установена е практика вместо средствата да се превеждат, вътрешното ведомство само да си „поръчва“ какво да му бъде купено за тези пари.

Така МВР не прави обществени поръчки, а фондът пазарува.Добре е да се знае, че Гаранционният фонд функционира по Кодекс за застраховането, в който никъде не е предвидено задължение да организира обществени поръчки.

Николай Сотиров, Генералният секретар на фонда, обеща преди Коледа да даде отчет какви неща и от кои фирми са били купувани за нуждите на вътрешното ведомство.

От фирмата изпълнител на поръчката - „Сектрон“ ООД отказаха коментар на сделката. Оборудването на един автомобил с камери от тази фирма излиза приблизително 5900 лв. Това е цената за едно записващо устройство и две миникамери, които се слагат на предното и на задното стъкло на патрулката.

Няколко са фирмите в България, които се занимават с доставка и инсталиране на видеозаписващи устройства. Една от големите фирми за такъв тип техника Vektor - navigator, която е оборудвала полицията в Чехия, Словения и голяма част от Русия, даде оферта на „Труд“ за 113 000 евро. Това прави средно по 1900 лв. на записващо устройство и две камери.

От МВР не пожелаха да коментират по какви критерии са се спрели на фирма „Сектрон“ ООД за доставка на камерите.

След скандала с катаджията, взел подкуп от 20 лева, който гръмна в интернет, премиерът Бойко Борисов обяви, че колкото и тонове наркотици да залови МВР, хората, като видят корумпиран полицай, губят доверие в държавата. И поиска спешни антикорупционни мерки. 

В тази връзка от Вътрешният министър Веселин Вучков бе обявен амбициозен план за оборудване на колите с камери. На последното заседание на кабинета Борисов призова вътрешния министър Веселин Вучков да побърза да въведе видеозаснемането при проверките на КАТ, за да се прекратят корупционните практики.

Борисов дори обяви, че камерите са по-ценни от полицаите и позволи на Вучков да „реже и живо месо“. Вътрешният министър обясни, че още в началото на настоящата година първите автомобили на КАТ ще бъдат оборудвани.

Процесът ще започне първоначално от провинцията, тъй като там патрулирали едновременно „Охранителна полиция“ и КАТ.

Източник: profit.bg