Unilink продължава международната си експанзия и инвестира в Румъния

ПУБЛИКУВАНО НА: 07 декември 2021
Unilink продължава международната си експанзия и инвестира в Румъния image

През януари 2021 г. Ай енд Джи Брокерс привлече най-големия полски инвеститор Unilink Group и с това постави началото на международна експанзия за изграждане на най-широката застрахователна дистрибуционна мрежа в региона на Централна и Източна Европа.

Така след инвестицията в България, Unilink Group придоби Safety Broker, най-големият дистрибутор на застраховки в Румъния,  опериращ също в Молдова със застрахователни премии от приблизително 170 млн. евро и 8% дял на застрахователния пазар.

Safety Broker е безспорен лидер на румънския и молдовския застрахователен пазар. Компанията е основана през 2005 г. и разпространява широка гама застрахователни продукти чрез собствени клонове, ексклузивни франчайз клонове и интернет. След сделката, Safety Broker ще продължи да се управлява от настоящия Управителен съвет, оглавяван от неговия основател и главен изпълнителен директор Виорел Василе.

Unilink последователно прилага плана, насочен към изграждане на най-голямата платформа за продажба на застраховки в региона на Централна и Източна Европа. За 2021 г. Unilink Group очаква да завърши с премии от близо 650 млн. евро общо за пазарите, където оперира, което ще ѝ даде позиция № 1 в застраховането в региона на ЦИЕ. Една от важните цели на Unilink е да се обменя ноу-хау между отделните пазари и да се развива положителния имидж на полското предприемачество в Европа.

Инвестицията на румънския застрахователен пазар е свързана с неговия висок потенциал за развитие, произтичащ от значително по-ниско от европейското, застрахователно проникване и доминирането на традиционните канали за разпространение.

„Застрахователният пазар в Румъния е както сходен, така и различен от полския. Подобни са естеството на покупателно поведение на клиентите и значително по-ниското проникване на застраховките в сравнение със Западна Европа. Различно, поради липсата на multiagency модел (на пазара съществуват само брокери), е необходимостта от избор на модел на застрахователно консултиране между директно сътрудничество със застрахователна компания или професионални услуги на застрахователен брокер", коментира Игор Русиновски, президент на Управителен съвет на Unilink SA.

„Виждаме огромен потенциал, свързан с обмена на ноу-хау и опит в рамките на Unilink Group, по-специално в областта на ИТ, моделите на дистрибуция, включително корпоративен бизнес и програми, сътрудничество със застрахователните компании и маркетинг. Заедно с компаниите от Групата, опериращи в Полша и България, ще изградим най-силния играч в нашата част от Европа, предлагайки най-доброто обслужване на клиенти и партньори и най-професионалното сътрудничество със застрахователните компании“, добави Виорел Василе,  основател, акционер и главен изпълнителен директор на Safety Broker, Румъния.

Unilink инвестира и на полския пазар. В края на тази година в Полша ще има около 1000 застрахователни офиса под бранда на Unilink, което ще бъде силно подкрепено от национална рекламна кампания през следващата година. Освен това, от септември тази година, Unilink подкрепя националното разпознаване на своите агенти, като позиционира марката по повод игрите на Полската волейболна лига.

Групата също така непрекъснато инвестира в ИТ системи, процеси и екип, подобрявайки модела на сътрудничество за застрахователните агенти.

Сделката изисква одобрение от Румънската служба за защита на конкуренцията и защитата на потребителите и Румънския орган за финансов надзор.