КАТ започва акция “Зима” в цялата страна, a ГЕРБ и Реформаторския блок предлагат зимните гуми да станат задължителни

ПУБЛИКУВАНО НА: 03 ноември 2015
КАТ започва акция “Зима” в цялата страна, a ГЕРБ и Реформаторския блок предлагат зимните гуми да станат задължителни image

ГЕРБ и Реформаторския блок предлагат зимните гуми да станат задължителни за колите за периода от 1 ноември до 1 април.

Предложението е вписано в проект за промени на Закона за движение по пътищата, който бе внесен преди около 2 седмици в парламента и целеше да увеличи значително глобите за шофиране в пияно състояние и за превишаване на скоростта.

Заради сбърканата организация на движението, лошото обучение и постоянния тормоз на хората по улици и пътища от катаджии стават повечето катастрофи, бяха категорични те.

Според проектотекста, ако автомобил е без зимни гуми през есенно-зимния период, шофьорът е застрашен от отнемане на книжка за 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лв. При повторно нарушение книжката може да се отнеме за 1 година, а глобата да стане 300 лв.

Поправката била гласувана на първо четене. До влизането й в сила наказание няма. Ако гумата обаче е износена или разкъсана, санкцията е 50 лева.

Междувременно КАТ обяви, че започва акция “Зима” в цялата страна. Попитани за тази акция, шофьорите изругаха с думите: “Ченгетата пак си намериха начин да ни тормозят и да си пълнят джобовете.”