МВР започва две акции днес

ПУБЛИКУВАНО НА: 10 февруари 2014
МВР започва две акции днес image

Две акции на Министерството на вътрешните работи започват днес.

Пътна полиция ще провежда засилени проверки на автобуси и товарни автомобили от 10 до 16 февруари, съобщиха от МВР.

Операцията е организирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL и се провежда едновременно на територията на всички държави членки, тъй като при инциденти с участието на този вид превозни средства последиците и броят на убитите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки пътно-транспортни произшествия.

Анализите сочат, че основните причини за възникването на инцидентите са неспазване на времето за почивка от водачите, превишения на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превозът на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

Проверките се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” при Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

По време на операцията по метода "широкообхватен контрол” ще се проверява и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност”, както и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на пътищата от републиканската пътна мрежа.

Ще бъдат осъществявани и проверки за нерегламентиран превоз на пътници.

От днес на територията на цялата страна започва и специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност след зачестилите случаи на грабежи и кражби на имущество от жители на малки и отдалечени населени места.

Тя е разпоредена от главния секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

В акцията участват служители на дирекция "Специализирани полицейски сили" при ГД "Национална полиция" и на областните дирекции на МВР в цялата страна.

Операцията ще продължи докато се изпълни крайната задача.

Източник: vesti.bg