Вижте кои са лидерите в общото застраховане

ПУБЛИКУВАНО НА: 28 ноември 2013
Вижте кои са лидерите в общото застраховане image

Брутният премиен приход, реализиран от дружествата по общо застраховане към края на деветмесечието на 2013 г., възлиза на 1.005 млрд. лв., като се отчита ръст от 5.1% на годишна база при спад от 0.9%, изчислен в края на септември 2012 г., информират от Комисията за финансов надзор.

На пазара по общо застраховане най-голям дял от брутния премиен приход, реализиран в сектора, заемат автомобилните застраховки („Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” и „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства”) – 69.6%, следвани от имуществените застраховки („Пожар и природни бедствия” и „Други щети на имущество”) – 17.8%.

Кои са най-големите компании в сектора на общото застраховане? Справка в КФН сочи, че повече от 10% от пазара държат едва четири от дружествата. Лидерът Лев Инс е с 13.89 на сто, като само за последните 12 месеца е увеличил дела си с 1.17 на сто. Към края на третото тримесечие Булстрад Виена Иншурънс Груп държи 13.67 на сто от пазара, като изпреварва Армеец и ДЗИ Общо застраховане, които са съответно с по 11.98 и 10.24 на сто. Алианц България и Бул Инс допълват челото с респективно 8.33 и 7.81 на сто. След тях се нареждат Уника, Виктория и Евроинс, всички с по над 5% дял.

Топ 10 се допълва от Дженерали Застраховане, откъдето само за последната година добавиха нови 0.43 на сто до 3.66%. Най-често застраховка „Гражданска отговорност“ българските автомобилисти правят в Лев Инс, Бул Инс и Булстрад Виена Иншурънс Груп, докато за „Каско“ предпочитаме Армеец, ДЗИ Общо застраховане и Булстрад Виена Иншурънс Груп. 

Източник: profit.bg